بازتاب نشست مشورتی سوریه در تهران
ایران با دیپلماسی تاثیرگذار می تواند بحران سوریه را حل کند
نشست مشورتی تهران درباره بحران سوریه که با حضور دیپلمات های بلندپایه از کشورهای منطقه و جهان از جمله روسیه، عراق و چین در تهران برگزار شد؛ بازتاب گسترده ای را به دنبال داشت.
خبرگزاری های غربی میزبانی این نشست توسط تهران را نشانه دیپلماسی تاثیرگذار ایران در منطقه معرفی کرده و اذعان داشتند که ایران با پیشنهاد مذاکرات صلح آمیز میان طرفین درگیر در سوریه گام بزرگی برای فرونشاندن بحران در این کشور برداشته است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در همین خصوص گزارشی را به این نشست اختصاص داده که در بخشی از این گزارش آمده است «همان گونه که نیروهای ارتش سوریه در تلاش هستند تا شورشی ها را از شهر حلب بیرون برانند، ایران متحد کلیدی دولت سوریه در روز پنجشنبه نشستی در راستای حل بحران سوریه از طریق دستگاه دیپلماسی برگزار کرد. ایران در این نشست که «نشست مشورتی سوریه» نام داشت، جمعی از دیپلمات های بلندپایه کشورهای مهم و تاثیرگذار منطقه و بین المللی از جمله عراق، چین و روسیه را دور هم جمع کرد تا به دنبال راه حلی دیپلماتیک و صلح آمیز برای پایان دادن بحران سوریه باشند.»
آسوشیتدپرس در پایان گزارش خود اذعان کرد که نشست روز پنجشنبه تهران گام بزرگی برای پیشرفت برون رفت سوریه از بحران کنونی از طریق دستگاه دیپلماسی بوده است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در مقاله دیروز خود با عنوان «حل بحران سوریه به روش دیپلماسی ایرانی»، نشست مشورتی سوریه که پنجشنبه در تهران برگزار شد را مقابل نشست به اصطلاح دوستان سوریه به رهبری آمریکا معرفی می کند. نیویورک تایمز با مقایسه این دو نشست بیان می کند که کشورهای به اصطلاح دوست سوریه به رهبری آمریکا با حمایت های مالی و تسلیحاتی خود از شورشی های سوریه به بحران در این کشور دامن زده و به دنبال منافع خود در خاورمیانه هستند.
این روزنامه آمریکایی نشست مشورتی سوریه به رهبری ایران را جایگزین مناسبی برای گزینه های نظامی و مداخله مستقیم در سوریه دانسته و با حمایت از نشست تهران اذعان می کند این اجلاس که باحضور دیپلمات های بلندپایه کشورهای منطقه و جهان صورت گرفت، نشان دهنده قدرت منطقه ای و بین المللی ایران است.
همچنین به دنبال نشست مشورتی سوریه در تهران شبکه بی بی سی عربی با قطع برنامه های خود به طور زنده این اجلاس را پخش کرد و اظهارات وزیر خارجه ایران درباره اهمیت گزینه سیاسی برای حل بحران را مورد توجه قرار داد.
الجزیره نیز این نشست را در صدر اخبار خود قرار داد، هرچند بر این مسئله تاکید کرد که اسامی شرکت کنندگان در این نشست مشخص نیست. این شبکه قطری مدعی شد که نگرانی از استعفای کوفی عنان دلیل برگزاری این نشست بوده است.
شبکه الجزیره از تهران گزارش داد که هدف اصلی نشست مشورتی درباره سوریه، تحرک دیپلماسی ایران برای حمایت از راه حل مسالمت آمیز و دور شدن از دخالت های نظامی است.
خبرنگار این شبکه در تهران اشاره کرد که ایران خواستار توقف کشتار و جلوگیری از آواره شدن مردم سوریه است و تهران آنگونه که علی اکبر صالحی وزیر خارجه گفت، مخالف کشتار غیرنظامیان است.
الجزیره تصریح کرد: که نشستن پشت میز مذاکره و گفت وگوی فراگیر بین دولت و مخالفان خواست دیگر ایران است که برای اجرایی کردن آن از عراق و دیگر کشورهای همجوار کمک گرفته است.
این شبکه تاکید کرد که تهران باور دارد باید ارسال سلاح متوقف شود.
خبرنگار الجزیره در تهران در پاسخ به مجری این شبکه در استودیو دوحه درباره هدف ایران از این نشست گفت: یکی از اهداف ایران در واقع شکل دادن برای نشست دوستان دولت سوریه است و دیپلماسی ایرانی به حرکت افتاد تا در عرصه میدانی نقش بازی کند.
وی افزود: ایران تلاش دارد تا از حل سیاسی بحران سوریه حمایت کند و این در حالی است که کوفی عنان استعفا داده است و برخی از پایان راه حل سیاسی و عبور به مرحله جدید با حمایت و مسلح کردن مخالفان سخن می گویند.
عبدالرحمن فایز با اشاره به اینکه صحبت هایی درباره حمله نظامی در سوریه، ایجاد منطقه ای امن و ایجاد منطقه پرواز ممنوع توسط برخی کشورها مطرح می شود، اظهار داشت: ایران می خواهد در مقابل این مواضع بایستد و برای این کار در تهران جمع شدند تا گفت وگو کنند.
وی ابراز داشت که ایران و برخی دیگر از کشورها از کناره گیری عنان و عدم دستیابی به راه حل سیاسی و باز شدن در حمله و دخالت خارجی نگران هستند.
وی اضافه کرد: تهران با برگزاری نشست مربوط به سوریه می خواهد نشان دهد فعالیت های سیاسی برای حل بحران سوریه با استعفای عنان و پایان یافتن طرح وی، به پایان نرسیده است.
فایز افزود: وقتی صالحی می گوید همه جهانیان شاهد مشارکت ایران در برقراری ثبات در عراق، افغانستان و... بوده اند، منظور وی این است که ایران نمی خواهد در حل بحران سوریه صرف نظر از رویکرد آن غایب باشد و نگران دخالت نظامی در سوریه است.
ایران که برای احیای طرح کوفی عنان تلاش می کند نمی خواهد در حل بحران سوریه غایب باشد.
خبرنگار الجزیره در پایان اظهار داشت که هدف اصلی نشست تهران درباره سوریه تحرک دیپلماسی ایران برای حمایت از راه حل مسالمت آمیز و دور شدن از دخالت های نظامی است.
یک روزنامه آلمانی نیز با اشاره به نقش ایران در منطقه و اقدامات این کشور برای حل بحران سوریه نوشت که غرب نباید اهمیت حضور ایران را در این زمینه نادیده بگیرد.
روزنامه آلمانی «تسایت» تصریح کرد که برای جلوگیری از فروپاشی سوریه باید با تهران هم گفت وگو شود چرا که وضعیت جنگهای شهری این روزها در سوریه وحشت و نگرانی های لبنان دهه 1970 را یادآوری می کند.
در این گزارش این روزنامه، با اشاره به شدت گرفتن درگیریها در سوریه آمده است که در چنین شرایطی ایران به صورت ناگهانی دست به فعالیت های دیپلماتیک می زند. از جمله اینکه «علی اکبر صالحی» وزیر خارجه ایران با «احمد داووداوغلو» همتای ترک خود دیدار کرد. همچنین برگزاری نشست مشورتی دوستان سوریه در تهران دیگر اقدام ایران در این زمینه بود.
براساس این گزارش، تا به حال غرب نقش ایران در منطقه را به صورت گسترده انکار کرده است، از جمله اینکه تهران در گفت وگوهای بین المللی درباره دمشق شرکت داده نشده بود. چنین اقداماتی در هر صورت خطرناک است؛ چرا که ایران نخواهد پذیرفت که نفوذش در خاورمیانه کاهش یابد. از طرفی جامعه جهانی باید با دید تردید به قدرت گرفتن عربستان سعودی در منطقه بنگرد.
«تسایت» نوشت که غرب نباید به ابتکار عمل های ایران در حل بحران های منطقه ای بی توجه باشد. همچنین برای اینکه در سوریه از وقوع سناریوهایی مانند لبنان یا عراق جلوگیری شود، باید تهران نیز مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه واکنش و بازتاب ها به نشست تهران شبکه روسیا الیوم نیز خبر نشست تهران را در صدر اخبار خاورمیانه خود قرار داد و تأکید کرد این نشست با حضور نمایندگان 12 کشور برگزار شده است.
المنار نیز پوشش اخبار مربوط به نشست تهران را در صدر اخبار خود قرار داد و گزارشی مفصل از این نشست پخش کرد.
آمریکایی ها نیز در این زمینه واکنش هایی داشته اند. از جمله اینکه خبرگزاری روسی «نووستی»، تصریح کرد که «پاتریک ونترل» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اظهارنظر درباره نشست بین المللی ایران درباره سوریه به خبرنگاران گفت: ما نمونه های اندکی در اختیار داریم تا بر موضع خود مبنی بر مخرب بودن رفتار ایران در سوریه تأکید کنیم.
ونترل ادعا کرد که برای ما دشوار است تصور کنیم کشوری که برای حفظ بشار اسد در قدرت تلاش می کند و به او یاری می رساند تا مردم سوریه را تحت فشار قرار دهد، بتواند بازیگر سازنده ای برای تسهیل راه حل سیاسی در قبال بحران سوریه باشد.
سخنان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره دخالت های مخرب ایران در سوریه در حالی مطرح شده است که وزارت خزانه داری آمریکا با اعطاء مجوز به سازمانی تحت عنوان «گروه حمایت از سوری ها» (SSG )، جمع آوری کمک های مالی شهروندان آمریکایی برای شورشیان سوری را کلید زده و باراک اوباما نیز چندی قبل از آن با امضاء حکمی مخفی اجازه کمک به شورشیان سوری را صادر کرد. رئیس جمهور آمریکا با این اقدام، سازمان سیا و دیگر نهادهای اطلاعاتی این کشور را موظف کرده به طور مخفیانه به افراد مسلح در سوریه یاری رسانند.
این گزارش اشاره داشته که علاوه بر اقدامات فوق، دولت آمریکا کمتر از دو هفته قبل 25 میلیون دلار به مخالفان دولت سوریه کمک کرد. این کمک مالی قبلاً 10 میلیون دلار پیش بینی شده بود که نهایتاً به 25 میلیون دلار افزایش یافت.
در این گزارش آمده در حالی که غرب برای سرنگونی بشار اسد تلاش می کند، روسیه و چین، هر دو طرف درگیری را مقصر خونریزی ها می دانند و برای ممانعت از دخالت در امور این کشور تلاش می کنند. به علاوه، تلاش های بین المللی برای ترغیب دو طرف به توقف درگیری و خونریزی تاکنون ناکام بوده است.
منبع:کیهان